ناتامایسین بهبود شیمی ، همچنین به عنوان پیماریسین شناخته می شود، یک آنتی بیوتیک پلی ان ماکرولید است که به طور طبیعی توسط باکتری Streptomyces natalensis تولید می شود. این ماده به طور گسترده ای به عنوان یک نگهدارنده مواد غذایی برای جلوگیری از رشد قارچ ها و مخمرها استفاده می شود.
مکانیسم عمل:
خرید ناتامایسین با اتصال به ارگوسترول، یک جزء ضروری غشای سلولی قارچ ها و مخمرها، عمل می کند. این اتصال باعث اختلال در یکپارچگی غشاء و در نهایت مرگ سلول می شود. ناتامایسین به طور خاص بر روی یوکاریوت ها (قارچ ها و مخمرها) اثر می گذارد و فعالیت کمی در برابر باکتری ها دارد.
کاربردهای ناتامایسین:
ناتامایسین به دلیل اثربخشی آن در غلظت های پایین و عدم تأثیر آن بر طعم، بو یا رنگ مواد غذایی، به طور گسترده ای در صنایع غذایی استفاده می شود. برخی از کاربردهای رایج عبارتند از:
- محصولات لبنی: جلوگیری از کپک زدن پنیر، ماست و سایر محصولات لبنی.
- محصولات گوشتی: جلوگیری از رشد کپک و مخمر در سطح سوسیس و سایر گوشت های فرآوری شده.
- نوشیدنی ها: به عنوان نگهدارنده در آب میوه ها، شراب و سایر نوشیدنی ها.
- محصولات پخته شده: جلوگیری از کپک زدن نان و سایر محصولات پخته شده.
- میوه ها و سبزیجات: به عنوان پوشش برای جلوگیری از فساد.
علاوه بر کاربردهای غذایی، ناتامایسین در داروسازی نیز برای درمان عفونت های قارچی موضعی، به ویژه عفونت های چشم، استفاده می شود.
مزایای ناتامایسین:
- اثربخشی بالا: در غلظت های پایین در برابر طیف وسیعی از قارچ ها و مخمرها فعال است.
- طبیعی: یک آنتی بیوتیک طبیعی است که توسط میکروارگانیسم ها تولید می شود.
- بی اثر بر کیفیت غذا: بر طعم، بو یا رنگ مواد غذایی تأثیر نمی گذارد.
- ایمنی: به طور کلی به عنوان یک ماده ایمن (GRAS) توسط سازمان های نظارتی مانند FDA و EFSA شناخته شده است.
- دوشنبه ۰۸ اردیبهشت ۰۴ ۱۱:۴۸ ۱ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر